Tevfik İzmirli – WikiLeaks III – Belge akışı durakladı.. 30 Kasım, 2010..

– Belge akışı durakladı.
Belgeleri dünya kamuoyuna aktarma kanalı olarak seçilmiş beş yayın organında, dolayısı ile Türk basınında yer alan WikiLeaks belgelerinin arkası kesildi. WikiLeaks’in kendi web sitesi zaten devre dışı. Bu neye işaret eder? Acaba ABD, kaynak gazetelere bir şekilde baskı uyguluyor olabilir mi? Bu beş gazetenin beşini de susturabilirler mi? Bunlar susarsa belgelerin yayınlanması durur mu? Yoksa internet ortamında birden bire ortalığa mı saçılırlar? Bekleyip görmek lazım..

– Bu gazeteler açıklayacak belgeleri seçerken, doğal olarak kendi kamuoylarının ilgisini çekecek olanlara öncelik veriyorlar.
Türk kamuoyunun ilgi alanı dışında kalan başlıklar var.. Örneğin, Guantanemo kampında tutulan şüpheliler hakkındaki haberler bizde yankı bulamazken, bir bakanımızın başka bir bakanımız hakkında söylediği iddia edilen laflar ortalığı karıştırıyor..

– Türk TV kanalları mecburen eldeki sınırlı belgeyi evirip çevirip konuklarına yorumlatıyorlar.
Bugün TV seyretmeyenler birşey kaybetmiyor. Kırkıncı defa Türkiye – Azerbeycan ilişkilerinin ne şekilde etkilenebileceği gibi bayat konularla zaman doldurmaya çalışıyorlar.

– Belge akışı kesilirse, ‘WikiLeaks heyecanı’, ‘WikiLeaks depresyonu’na dönüşebilir..
Dünyanın dört bir köşesinde nefesini tutmuş, bir ‘belgeler çığı’ bekleyen, ben dahil milyonlarca insan, sanki hergün yüz tane gizli belge okumadan yaşanmazmış havasına girmiş durumda. Büyük bir hayal kırıklığı yaşanabilir..

– Türk yayın organları içinde belgeleri nisbeten kapsamlı bir şekilde yansıtan kaynak, şu site: “http://www.dipnot.tv”
Ulaşabildikleri belgeleri tercüme ettikçe siteye koyuyorlar. Ama onlar da mecburen beş kaynak gazeteden besleniyorlar. Fazla bir fark yaratma imkanından mahrumlar.

– Tevfik İzmirli’nin ‘Günün Tembeli’ ödülünü, STAR’daki yazısı ile Prof. Mehmet Altan kazandı.
Yabancı gazetelerin ilk günden itibaren çarşaf çarşaf yazdığı, “”‘un daha 28 Kasım gecesi yayınladığı en açık bilgileri, Sayın Altan kendisine e-mail ile teknik bilgi sağlayan, bir bilgisayar güvenliği uzmanına dayanarak veriyor. Halbuki uzman arkadaşın verdiği bilgilerin tamamı dış basından nakil. Demek ki, Sayın Mehmet Altan hala yabancı basına bir göz atacak vakit bulamamış. Acaba, çalıştığı yüksek öğrenim kurumları, yazı yazdığı STAR gazetesi, bu yayın organlarına on-line ulaşma imkanı mı vermiyorlar, yoksa sadece tembellik mi?

Jürimiz ödülü verirken geçmiş performansını da göz önüne almaya çalıştı. Geçen yıl Kiev’de konuşmacı olarak katıldığı bir ‘cemaat’ panelinde, dinleyicilere ‘Ukrayna’nın milli tasarruf oranı’nı sormuş, cevap alamayınca çıkışmıştı. Halbuki konuşmacı kendisiydi ve ‘Ekonomi Profesörü’ ünvanını taşıyordu. Yani hakkında konuşma yapacağı ülkenin en temel verilerine bir göz atma ihtiyacı bile duymadan çıkmıştı dinleyicilerin karşısına.

Yani ödül öyle gelip geçici bir başarı kıvılcımına değil, istikrarlı bir tembelliğe verilmiş durumda..
“Dinleyici ve okuyucuya asgari saygı, belli bir ön hazırlık gerektirmez mi?” diyerek ödülünü buradan kendisine yollamış oluyorum….

– d e v a m    e d e c e k –

Also read...

Comments are closed.