Tevfik İzmirli – Otokar’dan bir yerli tasarım zırhlı araç daha: ‘ARMA’ – Yeni ürün, ilk ihracat.. TSK ihalesine hazırlanırken önce yurtdışına satıldı..

Merhabalar,

Savunma Sanayimizin, yeni bir ürünü daha karşımızda.. Hem de denemeleri bitip hazır hale gelir gelmez yurt dışından ilk siparişini almış olarak..

Otokar, SSM’nin (Savunma Sanayi Müsteşarlığı) açmış olduğu ‘ÖMTTZA’ (Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç) ihalesinde FNSS ve HEMA’nın araçları ile rekabet halinde olan ARMA için ilk yurtdışı siparişinin alındığını, ülke adını gizli tutarak açıkladı..

Açıklamada, siparişin toplam USD 10,6 Milyon olduğu, teslimatların 15 ayda tamamlanacağı yer alıyor..
Bu, boyut olarak fazla büyük bir sipariş değil.. 15 – 20 Civarında aracı kapsadığı tahmin edilebilir.. Ancak, henüz TSK envanterine kabul edilmemiş bir Türk Savunma Sanayi ürününün yabancı bir ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından tercih edilmesinin bir anlamı var.. Artık Otokar’ın zırhlı araçlarda bir marka olarak kabul edildiğine işaret ediyor.. Önemi burada..

S.S. Müsteşarı Murat Bayar, bir zaman önce, “Fikri mülkiyet hakları kendimize ait olup da TSK envanterine girmiş olan bir silah sistemi ya da platform yoktur ki yurt dışından müşteri bulmakta zorluk çekelim” anlamına gelecek bir ifade kulllanmıştı.. Artık bu eşiğin de aşılmış olduğu görülüyor.. Bundan önce de, NUROL’un 50 adetten fazla EJDER adlı Tekerlekli Zırhlı Aracı, hala TSK envanterinde mevcut olmamakla birlikte, Gürcistan Silahlı Kuvvetleri tarafından satın alınmıştı..

Başta FNSS’nin gerçekleştirdiği ve devam ettiği ihracat programları olmak üzere diğer üreticilerimizi de göz önüne aldığımızda, Türkiye ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı)’larda ve ZMA (Zırhlı Muharebe Aracı)’larında belli başlı tedarik kaynaklarından birisi olma yolunda ilerliyor, diyebiliyoruz. Hele bu gelişmede, tasarımı kendimize ait araçların payı arttıkça, savunma sanayimizin geleceğine olan güvenimiz daha da kökleşiyor.

ARMA’ya dönersek, bugüne kadar 20’ye yakın ülkeye zırhlı araç ihraç etmiş olan Otokar, ARMA’yı SSM’nın ÖMTTZA ihalesini hedef alarak hazırlıyordu. Tasarım çalışmaları 2007 yılında başlatılmıştı. SSK bu ihale ile toplam 336 adet taktik tekerlekli zırhlı araç ve ilgili görev donanımlarını tedarik edecek. Bunların 39 adedi ‘Komuta Aracı’, 114 adedi ‘Sensör Aracı’, 113 adedi ‘Destek Aracı’, 40 adedi ‘Radar Aracı’ ve 30 adedi de KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon, Nükleer) Keşif Aracı konfigürasyonunda olacak.. Otokar, tekliflerin verilmiş olduğu bu ihalede FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ve HEMA Endüstri A.Ş. ile yarışıyor..
FNSS’nin aracının adı PARS ile, HEMA’nınki ise HİTİT adını taşıyor..

ARMA’nın bazı özellikleri şöyle;
Uzunluk: 6.4 mt., En: 2.7 mt., Genişlik. 2.2 mt.
Muharebe ağırlığı: 19 ton. Faydalı yük: 4,500 kg.
Motor: 45o Hp Su soğutmalı türbo diesel. Otomatik şanzuman.
Azami yol hızı: 105 km/saat. Menzil: 700 km.
Güç / ağırlık oranı 24.3 hp/ton.
Ön iki çift tekerlek yön kumandalı. Dönüş yarıçapı: 7.85 mt.
Bağımsız hidrolik – havalı süspansiyon.
Engele azami yaklaşma ve uzaklaşma açısı 45 derece.
Azami tırmanma %60. Azami yana meyil: % 30
Geçebildiği azami hendek açıklığı: 1,2 mt. Azami engel yüksekliği 60 cm.
C-130 nakliye uçağı ile taşınabiliyor..
ARMA 6×6’da standart ekipman olarak KBRN koruma sistemi ve A/C mevcut.
Arazi durumuna göre 6×6 ya da 6×4 kullanılabiliyor.
Amfibik özelliği ile suda gidebilen ARMA’nın 2 adet hidrolik güç sistemi ile çalışan pervanesi var.
Bu sayede suda keskin dönüşler yapabiliyor.
Üzerinde, kullanıcı talebine göre değişik kule ve silah ile teslim edilmesi mümkün.

Otokar’ın ARMA ailesinin 8×8′ lik üyesini de geliştirdiği biliniyor..

Otokar’ın WEb sitesine bugün koyduğu duyuru şöyle:

Otokar ARMA’ya ilk sipariş yurtdışından…
Türk savunma sanayiinin lider kara araçları tasarım ve üreticisi Otokar, ARMA ile taktik tekerlekli zırhlı araç ailesini tamamladı, yeni 6×6 ARMA zırhlı muharebe aracı için ilk siparişi yurtdışından aldı.

Bir Koç Topluluğu şirketi olan Otokar’ın, dünyada 20’ye yakın ülke ordusunda hizmet veren zırhlı muharebe araçları, Otokar’ın yeni aracı ARMA’ya referans oldu: ARMA zırhlı muharebe aracı, daha Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmeden yurtdışından sipariş aldı… Taktik zırhlı araçları ile dünyada tanınan bir marka haline gelen Otokar, anlaşmaya göre 6×6 ARMA zırhlı muharebe aracını 15 aylık dönem içerisinde partiler halinde teslim edecek. Siparişin toplam değeri ise yedek parçalar, eğitim ve özel ekipmanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 10.6 milyon dolar.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Otokar’ın Türk savunma sanayisini dünyada temsil eden ve gücünü sergileyen lider konumu ile gurur duyduklarını söyleyen Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Tasarımı ve üretimi tamamen Otokar’a ait olan araçlarımızın uluslararası piyasalarda gösterdiği başarı, ülkemizin tasarım ve üretim gücünü tüm dünyaya kanıtlama açısından bize gurur veriyor.” dedi.

Görgüç, Otokar’ın ARMA ailesi ile ürün yelpazesini genişlettiğini belirterek şunları söyledi: “Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde 4×4 Cobra ve ZPT taktik zırhlı araçlarımız ile farklı coğrafi bölgelerde hizmet veriyorduk. Elde ettiğimiz bilgi birikimi ve deneyimimiz ile yeni tasarladığımız ARMA serisi ile çok tekerlekli zırhlı muharebe araçları alanına da adım attık ve zırhlı taktik tekerlekli araçlar ürün gamımızı tamamladık. 6×6 ARMA’yı ilk kez Haziran ayında Paris’te düzenlenen Eurosatory Fuarı’nda tanıtmış ve birçok yabancı silahlı kuvvetlerden büyük ilgi görmüştük. İlk siparişi de yurtdışından aldık. Yeni devreye alınan bu tür bir ürün için siparişi ilk kez yurtdışından almamız, Otokar’ın dünyada artık bir marka haline geldiğinin ve kullanıcıların Otokar zırhlı araçlarının performansına olan güveninin bir göstergesi. Amacımız, Türk tasarımı ve mühendisliğini tüm dünyada temsil etmek” dedi. ARMA aracının güncel ihtiyaçlar ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda en modern teknolojilerle tasarlandığını ve geliştirildiğini söyleyen Görgüç, “Günümüzde modern ordular, kullanılan araçlarda hareket kabiliyeti, modülerlik ve yüksek koruma arayışındalar. ARMA ile üstün Ar-Ge kabiliyetimiz ve mühendislik deneyimimiz ile bu üç bileşeni ideal biçimde sunuyoruz. ARMA, üstün taktik özellikleri olan, istenen düzeyde koruma seviyesi sunabilen, değişik tiplerde farklı ihtiyaçlara cevap verebilen modüler yapıda bir taktik tekerlekli zırhlı araç ailesi. Önümüzdeki yıllarda ARMA aracımızın daha birçok uluslararası başarısını bekliyoruz…” diye konuştu.

6×6 ARMA, Yüzme Kabiliyetine Sahip

Otokar, sahip olduğu mevcut tasarım ve mühendislik alt yapısı ile, tüm fıkri sınai mülkiyet hakları kendisine ait olan ARMA aracını kendi özkaynaklarını kullanarak geliştirdi.

İlk olarak 6×6 tipi geliştirilen ARMA taktik zırhlı araç ailesi modüler bir platform olma özelliği taşıyor. Farklı görevlere uygun geliştirilebilen araç, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı silah ve kule sistemleri ile donatılabiliyor.

6×6 ARMA zırhlı muharebe aracı, sürücü ve komutan dahil toplam 10 personel, 19 ton muharebe ağırlığına sahip. Aracın sağ ön tarafına yerleştirilmiş motoru sayesinde geniş iç hacme kavuşan zırhlıda, araç içinde ergonomik çalışma ortamı sağlanıyor.

Bağımsız hidropnömatik süspansiyonu, kilitli transfer kutusu özelliğiyle her arazi koşulunda hizmete hazır ARMA, amfibi (yüzer) operasyon kabiliyetine de sahip. ARMA, düşük dönüş çapı, patlak gider lastikleri, hesaplı yakıt tüketimi ve düşük operasyonel giderleri ile dünyadaki benzerleri arasında dikkat çekiyor.

Araçta yer alan balistik ve mayına karşı korumada etkin monokok gövde yapısı, mayına ve patlamaya karşı korumalı koltuk sistemleri ve Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer koruması ile mürettebatın da güvenliği sağlanıyor.

Also read...

Comments are closed.