Tevfik İzmirli – Kısa Yorum – Garnizon Koşusu Yapılamadı..

Merhabalar,

Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarih olan 27 Aralık, 1919 her yılın aynı gününde yapılan törenlerle anılır ve kutlanır.. Bu kutlamalardan biri de Harp Okulu öğrencilerinin ve bazı başka askeri birliklerin şehir içindeki ana caddelerden de geçerek yaptıkları ‘Garnizon Koşusu’dur. Bu sene, basına yansıdığına ve Genelkurmay Başkanlığı’nın sitesinden yaptığı duyuruya göre, Ankara Valiliği güzergah tahsisi yapmayınca bu koşu yapılamadı..

Benim yorumum şöyle:
Önce bu gayri medeni kutlama şekline dur diyenler kimler ise, hepsine teker teker teşekkür etmek lazım.. diyorum.


Çünkü bugüne kadar yaşanan manzara şuydu:


Böyle bir görüntü, sevgili Atatürk’ün hedef gösterdiği ‘Muasır Medeniyet’ seviyesine ulaşmaya çalışan bir ülkeye layık mıdır? Ya da çağdaş bir ülke böyle bir görüntüye müstehak mıdır?

Böyle bir görüntüye Paris, Londra, Berlin, Washington DC, Roma, Madrid ve hatta Moskova’da rastlayabilir misiniz?

Milli Bayram değil, Zafer Bayramı değil.. Öyle günler zaten resmi tatil, bu tip törenlere ayrılmış yerlerde askeri geçit töreni yapılıyor. Herşeyin yeri var, zamanı var.. Bir iş gününde, üzerlerinde kamuflajlı tatbikat kıyafetleriyle, başlarında çelik miğferleriyle, çarpraz tutuşta piyade tüfekleriyle şehrin göbeğinde trafiğe kapatılmış caddelerde marş söyleyerek tabur tabur koşan askerler Kuzey Kore’den başka hangi ülkede normal karşılanabilir?

Bu manzaralar askerlerimize normal gelebilir. Eğer öyleyse, demek ki onları sabırla eğitmeye, çağdaşlatırmaya çalışmamız gerekiyor. Kızamayız. Onlar bizim askerlerimiz. Kendileri zaman zaman bunun bilincinde olmasalar da, maaşlarını biz ödediğimize göre eğitimleri de bizim sorumluluğumuzda.

Yarın hükümet ya da vilayet ‘çevir kazı yanmasın’ taktiğine başvursalar da benim görüşüm bu yönde..

Son bir not da şu:
Geçen seneki koşudan sonra ‘Askerin sesi’ Mehmet Ali Kışlalı’nın, 30 Aralık, 2009 tarihli yazısının şu kısmı asıl verilmek istenen etkiyi zaten itiraf ediyor:

Bu, Ankara’da son zamanlarda pek görülmeyen askeri gösteriyi seyrederken, 1960 yılının 27 Mayıs’a yaklaşan günlerinde, Hint Başbakanı Nehru, İsmet İnönü’yü Pembe Köşk’te ziyaret ederken Harp Okulu öğrencilerinin yaptığı benzer yürüyüşlerinin Ankara’da yarattığı heyecan dalgalanmasını hatırladım.“..

‘Hatırladım’ diyen Sayın Kışlalı’ya da ‘matah iş ettin’ cevabını yolluyorum..

Saygılarımla,

Tevfik İzmirli

Also read...

Comments are closed.