Tevfik İzmirli – WikiLeaks VIII – İsrail telgraflarının mevcut olmadığı gerçek değil.. Elde 4,000 civarında İsrail telgrafı var .. 2 Aralık, 2010..

Merhabalar,
WikiLeaks ile peşindekiler arasındaki kovalamaca devam ettiği için siteye düzenli ve sürekli olarak ulaşma imkanı bulunamıyor..

Şu iki ekran fotoğrafı, 2 Aralık, 2010 günü TSİ 17:30 gibi çekildi.. Fakat sitenin zorda olduğu şuradan belli ki, tıklanan linklerin hiç biri açılmıyordu..

Her iki fotoğraf da sitenin açılış sayfasına ait.. İlk fotoğraf açılış sayfasının üst tarafını, ikinci fotoğraf alt tarafını gösteriyor.

İkinci fotoğrafdaki çubuk grafik dikkate değer. Elde hangi ülkeye ait kaç telgraf bulunduğu bu grafikte gösterilmiş.

Dikey eksen, binli birimlerle belge sayısını gösteriyor. En soldaki neredeyse tam boy çubuk ABD’nin kendi başkentine ait. Yaklaşık olarak 8,000’den fazla belgeye işaret ediyor. Hemen yanındaki, yani boy sırasında ikinci gelen çubuk Ankara’ya ait. Bunları zaten biliyorduk.

Dikey çubukları sayınca bu grafiğin 45 başkenti kapsadığı anlaşılıyor..

Her çubuk değişik değişik oranlarda kırmızı, turuncu ve yeşil bölümden oluşuyor.. Bunlar da telgrafların gizlilik derecelerini gösteriyorlar..

İlginç nokta, Tel Aviv’in belge sayısında 13. sıraya oturması. Buna belki Kudüs Konsolosluğu’nu da eklememiz gerekebilir. Grafik üzerinden göz kararı ile, Tel Aviv’e ait 4,000 civarında belge bulunduğu görülüyor.. Yine göz kararı ile, Kudüs’e ait belge sayısının 2,500 civarında olduğunu söyleyebiliyoruz.. Ortaya 6,500 gibi bir toplam belge sayısı çıkıyor. Bu kadar fazla sayıda belgenin içinden, İsrail’i rahatsız edebilecek belgeler çıkmaması halinde, perde arkasında bir İsrail komplosu arayanların eli güçlenecektir..

İkinci bir nokta da, Atina ve Kiev’in bu grafikte yer almaması. Toplam 270 civarında ABD temsilciğinin varlığı bilinirken sadece 45 başkentin tabloda yer alması olsa olsa bu 45 başkentin en fazla telgraf trafiği yaratmış olmalarıyla açıklanabilir.
Zaten grafikten, 45. sıradaki Erivan’ın bile 2,000 civarında telgrafa kaynaklık ettiği anlaşılıyor. Muhtemelen bu grafiğe sadece ilk 45 başkenti almışlar..

– d e v a m e d e c e k –

Also read...

Comments are closed.