Atılgan Bayar – AKŞAM – “İstanbul İtfaiyesi’nin nasıl havadan müdahale aracı olmaz?”

30/11/2010 (Kategori: Seçtiğim Yazılar)

Haydarpaşa yangınına havadan müdahale etmek gerekir miydi, gerekmez miydi; bunu tartışmak uzmanların görevi…

Benimse, bir gazeteci olarak, sormam gereken soru şu:
Havadan müdahale gereken durumlarda, deprem gibi en büyük doğal afetlerden birini bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin müdahale araçları var mı?

Bu soruyu, twitter üzerinden Büyükşehir Belediyesi’nin Roma’da bulunan Basın Danışmanı Faruk Yanardağ’a sordum…

Aldığım cevap şu oldu:
‘Sezonluk kiralandığı için yok.’


Karşı karşıya olduğumuz manzarayı çok iyi anlamamız gerekiyor. Büyük bir doğal afet bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda havadan müdahale aracı yok!

Bu konuyu daha önce de yazmıştım. Sel felaketi sırasında kurtarma aracı olarak askeri helikopterlerin kullanılması bana oldukça tuhaf gelmişti.
Afet konusunda çok hazırlıklı olması gereken belediye, basit bir sel olayında mahsur kalanları kurtaramıyor, bunun için askerin yardımı gerekiyordu.

Neresinden bakarsanız bakın zafiyet gösteren bir durum.
Benim İstanbullu bir vatandaş olarak, itfaiyeye gerçekten büyük yatırım yapan ve önem verdiğini söyleyen belediyenin afetlere havadan müdahale aracı olmamasını aklım almıyor.

Soruyu şöyle sormak istiyorum:
Çok tartışmalı ama velev ki, Haydarpaşa’ya havadan müdahale yapılması gerekmiyordu… Allah korusun, örneğin yarın, gereken bir durum olsa İstanbul İtfaiyesi ne yapacak?

14 Eylül 2009′da sel felaketine müdahaleyi şöyle kayda geçirmiştik:
‘Botla çalışan sivil savunma görevlileri dışında, çatılarda, otobüs tepelerinde mahsur kalanları kurtarmaya çalışan ‘askeri helikopterler’ vardı.

Bir gerçek daha bütün çıplaklığıyla gözümüzün önüne serildi:
Dev bir bütçeyi yöneten Büyükşehir Belediyesi’nin bile afetlerde kullanacağı helikopterleri ve o helikopterlerde görev yapacak eğitimli ekipleri hala yok.’
Sanırım bu konuyu daha çok yazmamız gerekecek.
2009′da dikkatlerini çağırdığımız Kadir Topbaş, bu ihtiyacı hala görememiş olabilir mi?

Roma’da meslektaşlarına bir sorsaydı keşke; acaba aralarında hiç havadan müdahale aracı bulunmayan bir metropol yöneten var mıymış?
Umarım, Dünya Belediyeleri Başkanı, İstanbul’un sorunlarına da ayıracak vakit bulabilir.

http://www.aksam.com.tr/2010/11/30/yazar/19688/atilgan_bayar/istanbul_itfaiyesi_nin_nasil_havadan_mudahale_araci_olmaz_.html