Biz NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in yardımcılığına bir Türk diplomatı getirildi zanediyorduk.. Meğer hükümet hepimizi aldatmış.. – Haber Hıncal Uluç’dan -

21/11/2010 (Kategori: Seçtiğim Haberler, Yorum - Polemik)

Merhabalar,

Hıncal Uluç, Sabah’daki köşesinde son derece önemli bir haberi gündeme taşıdı.

Hepimiz, NATO’nun 2009 zirvesinde eski Danimarka Başbakanı olan Rasmussen’in, NATO’nun en üst makamı olan Genel Sekreterliğe seçilmesinin Türkiye’nin itirazı ile karşılaştığını hatırlıyoruz.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen

Özellikle, bir Danimarka gazetesinin yayımlamış olduğu Hz. Muhammed karikatürleri ve Danimarka Hükümeti'nin bu konudaki tavrı, Türkiye'nin itirazında rol oynamıştı.

Türk kamuoyuna aktarılan bilgiye göre, Türkiye itirazlarını, son dakikada aldığı bazı tavizler karşısında geri çekmişti.

Kamuoyumuza yansıtıldığına göre, bu tavizlerin en önemlisi NATO'nun iki numaralı koltuğu olan Genel Sekreter Yardımcılığına bir Türk diplomatının atanacak olmasıydı. Nitekim, Büyükelçi Hüseyin Diriöz'ün, Ekim, 2010'da bu göreve atanması Türkiye'de memnuniyet yaratmıştı.

NATO Genel Sekreter Asistanı -Asisstant Secretary General- Büyükelçi Hüseyin Diriöz

Hıncal Uluç’un, ‘yıllarca NATO’nun başkenti Brüksel’de Anadolu Ajansı temsilciliği, yani neredeyse NATO Muhabirliği yapan deneyimli gazeteci’ ifadesiyle tanıttığı Sıtkı Uluç’un ağzından aktardığı habere göre, maalesef ortada hükümetin bir aldatmacası var.

Hem Sıtkı Uluç’un haberine, hem de NATO’nun resmi web sitesindeki açık bilgiye göre, NATO Genel Sekreteri olan Rasmussen’in sadece bir tane ‘Genel Sekreter Yardımcısı – Deputy Secretary General’ var, o da İtalyan Büyükelçi Claudio Bisogniero.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı -Deputy Secretary General- Büyükelçi Claudio Bisogniero

Büyükelçi Hüseyin Diriöz ise, Genel Sekreterin mevcut yedi asistanından bir tanesi. Görev alanı ‘Savunma Politikası ve Planlama.’

Bu arada, NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevine bugüne kadar sadece bir Türk diplomatının atanmış olduğunu NATO sitesinde görüyoruz: Büyükelçi Osman Olcay. 1969 – 1971 Yılları arasında.

Hıncal Uluç’un Sabah’daki yazısına buradan, NATO web-sitesinin ‘kim kimdir’ bölümüne buradan oluşabilirsiniz.

Saygılarımla,

Tevfik İzmirli