Tevfik İzmirli – WikiLeaks VI – Şu kısa bilgi notu da, “Pek çok elçiliğin yazışmasına ulaşıldığına göre, mutlaka Washington’dan kopyalanmış olmalı” diyen Prof. Hasan Köni ile “Açıklanan en gizli telgrafın sınıfı ‘confidential” diyen Em. Büyükelçi Şükrü Elekdağ’a cevap olsun..
01/12/2010 (Kategori: Seçtiğim Yazılar, WikiLeaks Yazıları, Yorum - Polemik)
Merhaba,
WikiLeaks telgrafları ortalığa Pazar günü saçılmaya başladı.. Salı akşamı geldiğinde, sevgili memleketimizin ekranlarına, hala olayları neredeyse kulaktan duymuş şan şöhret sahibi Profesör ve Emekli Büyükelçiler çıkıyordu..
Bu ünvan sahibi şahsiyetlerin – pek azını hariç tutarak söylüyorum – gündemdeki konunun öyle noktalarından bihaber oldukları görüldü ki, insan bunlara mı kızsın, bu – mutlaka bilgili ve tecrübeli ama yorulmuş mu, yaşlanmış mı, ya da daha yaşlanmadan gündemin peşini bırakmış mı demek lazım – insanlardan ‘bayat yorum’ dinlemeye mahkum edilen Türk vatandaşının haline mi üzülsün, şaşırıyor..
Alıntı yine The Guardian’dan.
Yazı, 28 Kasım, 2010 Pazar gecesi yayınlanmıştı.
Gece yarısını geçmiş olduğundan 29 Kasım tarihini almış.
Serbest tercümesini veriyorum:
“…. belgelerin 50,000 adedinden fazlası Obama dönemine ait. Fakat bu belgeler neler içeriyor?
Telgraflar, ‘Secret Internet Protocol Router Network – SIPRNet” adı verilen dev bir ağ üzerinden yollanıyorlar.
SIPRNet, Washington’daki Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yönetilen, bildiğimiz sivil internetten tamamen ayrı olan, Amerika’nın askeri internet ağı.
11 Eylül saldırılarından beri, ABD’de, devletin elinde bulunan arşivlerin ve bilgi bankalarının birbirlerine bağlanması yönünde bir hareketlenme başladı.. Amaç gerekli olan bilgiyi ‘bilgi silolarında’ tıkılı kalmaktan kurtarıp faydalalanılabilir hale getirmekti.
Geçtiğimiz on yıllık sürede, askeri ve diplomatik bilgi bankaları ortak kullanılabilsin diye, artan sayılarda Amerikan Elçiliği SIPRNet’e bağlandı. 2002 itibarı ile 125 Elçilik SPIRNet’e bağlıyken, 2005 yılına gelindiğinde bağlı olan elçilik sayısı 180′e yükselmişti. Bugün itibarı ile neredeyse bu sisteme bağlanmamış Amerikan temsilciliği kalmamış gibidir. Telgrafların ağırlıklı olarak 2008 ve 2009 yıllarına ait olmasının sebebi de budur.
- Şu kısım dersine çalışmadan TV’lara çıkan Prof. Hasan Köni için öğretici olabilir - : SIPDIS işareti taşıyan bir elçilik iletisi otomatik olarak o elçiliğin web sitesine gizlilik derecesi ile yüklenir. Oradan, sadece Dış İşleri Bakanlığı mensupları için değil, aynı zamanda Amerikan Silahlı Kuvvetleri’nin ‘Secret Level” (Gizli Seviyesi) ne kadar erişim izni, bir şifresi ve SIPRNet’e bağlı bir bilgisayarı olan her personeli tarafından da erişilebilir hale gelir. Bu personelin sayısı – hayret verici ama – 3 milyon kişi civarındadır.
Bu sistemde ‘Secret – Nonforn’ (Gizli – Yabancıya Kapalı) ya kadar yükselen birkaç değişik gizlilik katmanında belgeler vardır.
……. ‘Top Secret’ (En Gizli) belgelere SIPRNet üzerinden ulaşılamıyor…
http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/nov/29/wikileaks-cables-data
Şu kısa notu da önceki bir yazımdan buraya kopyalıyorum. Bu da, “sızdırılan telgrafların içinde en yüksek gizlilik derecesine sahip olanlar ‘Confidential” diyen Em. Büyükelçi Şükrü Elekdağ’a yarayabilir:
- Belgeler beş değişik gizlilik seviyesinde. ‘Gizli’ – Secret – olanlar 11,000 adet. ‘Yabancılar Görmeyecek’ – Noforn – olanlar 9,000 adet. ‘Gizli ve Yabancılar Görmeyecek’ olanlar 4,000 adet. Kalanı ise ya gizlinin bir alt sınıfı olan ‘Mahrem’ – Confidential – ya da gizli olmayan belgeler.
Şu linkte de bir tane ‘Secret’ sınıfından telgraf var.. bu da Sayın Elekdağ’a ikinci hediyem olsun.