Serdar Turgut – HABERTÜRK – “AKP’nin, yüzde 42′den oy almasının formülü”..

04/11/2010 (Kategori: Seçtiğim Yazılar)

BAŞBAKAN Erdoğan, “Yüzde 42′lik bölümü nasıl kazanırız, onların korkuları nedir, bunu öğrenin” talimatını vermişti. Bu çalışma ciddi biçimde yapılırsa Türkiye’de muhalefet iyice yandı. Çünkü iktidara gelme umutları belki de ebediyen gitti demektir.
İşin özü şu: O yüzde 42′lik kesim içinde, referandumda çeşitli korkular nedeniyle hayır oyu vermelerine rağmen aynı zamanda Türkiye’nin geldiği durumdan gayet memnun olan ve AKP’yi açıkça söylemek gerekirse “Esaslı çıktılar” diye takdir eden insan çok. Gerçi ben oy veremedim ama verseydim konumum aynen bu insanlar gibi olacaktı. Dolayısıyla onları gayet iyi anlıyorum, onlardan birçoğunu da bizzat tanıyorum. Dolayısıyla onların ruh haliyle ilgili bu analizimi AKP’li arkadaşlar okusalar iyi olacak. Çünkü aslında o insanları tahmin ettiklerinden çok daha kolay şekilde kazanabilirler ve oy oranları daha da artabilir.
Yapmaları gereken son derece basit bazı işler var. Bu yüzde 42′lik bölümü sarmış olan başlıca iki korku bulunuyor.

İŞTE 2 KORKU
1 – Hayat tarzımıza müdahale edip bazı davranışlarımızı yasaklayacaklar korkusu.
Başlarda bu en yaygın ve hâkim olan korkuydu. Ama daha sonra gruptan bazıları bundan korkulmaması gerektiğini ve AKP’nin kimsenin hayat tarzına direkt karışmak gibi niyeti olmadığını, sadece eskiden ikinci plana atılmış bazı tercihleri ön plana çıkaracaklarını düşünmeye başladılar. “Bu bizim de destekleyeceğimiz bir hedef” diyen bu grupta ağırlıklı olarak eski solcular bulunuyor.
2- Bu birinci korku geri plana itilince bu sefer daha da büyük bir korku ortaya çıktı. Bence hayır oylarının asıl nedeni de buradaydı. Bu arkadaşların çoğu, icraatını beğenmekle birlikte Başbakan Erdoğan’dan da korkuyorlar. Onun bazen aşırı tepkili olması ve bazen öç alır gibi kararlar vermesi bu arkadaşları korkutuyor. “Otoriter lider sistemine mi geçildi?” kaygısı var. Bu konu sohbetlerde konuşuluyor. Size belki bu çelişkili gelecektir ama bu insanlar aynı zamanda Başbakan Erdoğan’a hayranlar da. Liderliğini, karizmasını, dinamizmini beğeniyorlar, hem korkup hem seviyorlar yani.

OKTAY EKŞİ VE YÜZDE 42′LİK KESİM
Bu arkadaşlardan hiçbiri, Oktay Ekşi’nin yazdıklarına onay vermiyor ve hatta önemli bölümü de onunla ideolojik olarak anlaşamıyor. Olaylı yazısında kullandığı kelimelere onay veren de yok. Ama ona gösterilen tepkinin aşırı olduğunu düşünenler de var. Başbakan’ın bu konuda “Savaşırım”, “Görürsünüz neler yapacağım” demesi ve AKP’ye yakın çevrelerin, 79 yaşındaki bir yazarın özür dilemiş ve istifa etmiş olmasına rağmen hâlâ onun kellesinin peşinde koşmaları, korkuları artırıyor. Öç alır gibi hesap sormaları onlara makul gelmiyor.
En azından seçime kadar AKP, bazı tepkilerinde biraz yumuşak olabilse, geçmişin öcünü alırmış gibi davranmasa, o zaman görecek ki o yüzde 42′lik bölümden büyük oy transferi olacak.

BEYAZ TÜRKLERDEKİ DERİN AKP SEVGİSİ
Şimdi de yüzde 42′liklerden bir bölümünün derinliklerindeki AKP sevgisinin nedenlerini anlatmalıyım. Aralarında eğitimli, birikimli meslekli insanların da (Beyaz Türkler) büyük yer tuttuğu bu kişiler, ekonomide varılan noktadan, krizi az yarayla atlatmamızdan, ekonomik büyümeden ve canlı piyasalardan çok hoşnutlar. Önceki iktidarları da hatırladıklarından AKP’nin bu konuda hakkını veriyorlar. Bu konu AKP’nin bu kesim önündeki en büyük kozu. Korkular da azalsa hemen sadece bu yüzden AKP’ye oy verecekler.
Birincisi kadar etkili olmasa da AKP hükümetinin dış politikada uyguladığı ilkeli siyaset, bu çevrelerin beğenisini topluyor, “Yıllardır içimizden ‘Keşke olsaydı’ dediğimiz işleri bunlar yapıyor” diyorlar. Başlarda bu insanlar, AKP’nin Arap ülkelerine çok yakınlaştığını düşünerek tepkiliydiler ama o yakınlaşmaların altında yatan stratejik hesapları anlamaya başladıktan sonra tepkileri desteğe dönüştü. Şimdi artık Türkiye’nin eski zamanlardaki gibi dengeli olduğunu söyleyip, merkez ülkelerin güdümünden çıkarak ilkeli ve dengeleri kendini merkeze alarak tekrar kuran dış politikasına destek veriyorlar. Yine malum korkular ağır basmasa, bu da AKP’ye oyların akması için ayrı bir neden.

http://www.haberturk.com/yazarlar/568196-akpnin-yuzde-42den-oy-almasinin-formulu